Slovensko & Česká republika
+421 908 162 070 info@happyskin.sk
Close
LEGENDÁRNE ÚČINKY „shea butter“

LEGENDÁRNE ÚČINKY „shea butter“

Bambucké maslo si zaslúži samostatný článok. S nespočetným množstvom výhod a výnimočnými účinkami si získalo popredné miesto v prírodnej kozmetike.

Čo je bambucké maslo?

Troška zemepisu a prírodovedy, nech nie je nuda….Bambucké maslo je tuk získaný z orechov afrického Bambuckého stromu, tiež známy ako karite. Bambucký strom sa nachádza jedine v strednej Afrike v takzvanej “zóne Shea”. Tento strom bol zaradený do rodu Butyrospermum, čo znamená “jadro maslo”. Táto zóna má rozsah približne 3-500 km, od Senegalu po Ugandu. Existujú dva poddruhy stromu, paradoxa a nilotica, ktoré bohužiaľ kvitnú prvý krát až po 20 rokoch, vtedy splodia cca 4 centimetrové guľaté zeleno-hnedé orechy. Keďže táto rastlina plodí až po tak dlhom čase, neoplatí sa vysádzať obrovské plantáže. Práve preto je tento orech taký vzácny.

Bambucký orech ma obsah tuku až 60%. Vnútro zrelého orechu sa rozdrtí alebo jemne nasekaná, zmieša s vodou a na ohni pomaly zahrieva. Tuky z tejto drene sa nahromadia na povrchu vody, výsledkom je stredne tuhý, žltkastý tuk s jemne dymovou vôňou, typickou pre bambucké maslo. Fascinujúca výhoda tejto tradičnej prípravy spočíva v tom, že bambucké maslo si takto zachová veľmi vysoké množstvo vitamínu E, A a F a neobsahuje žiadne chemické zlúčeniny.Bambucké maslo má silno univerzálnu použiteľnosť, vzhľadom k cenným živinám hrá dôležitú rolu vo svete prírodnej kozmetiky. Používa sa často samotné ale aj v kombinácii s rôznymi olejmi. Je ideálny pre suchú pokožku, resp. na neurodermatitídu.Aby sme ani chémiu nevynechali, má 75% triterpénu, mastné kyseliny, triterpénový alkoholu, vitamín E, A, beta-karotén a alantoín. Alantoín je majster pri regenerácii buniek.

Medzi hlavné účinky patrí fakt, že sa vstrebáva relatívne pomaly a tak zmierňuje symptómy suchej pokožky a má dlhotrvajúci hydratujúci účinok. Pôsobí upokojujúco na kožné alergické reakcie, zmierňuje príznaky ekzému. Protizápalové účinky zmierňujú vyrážky a bodnutia. Upokojuje a vyživuje podráždenú pokožku, má zmäkčujúci účinok a podporuje hojenie popraskanej pokožky.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak